info@danielasecinschii.md

Cum gestionăm banii personali ca să ne rămână și nouă?!

Dacă te asociezi cu tipul de persoană care la sfârșitul lunii se întreabă „Pe ce s-au dus banii?”, cu siguranță ai nevoie să utilizezi o metodă de gestionare a banilor personali.

Chiar dacă ai suficienți bani, aceștia se evaporă înainte să îi cheltuiești pe diverse căi precum facturi, taxe, impozite, cheltuieli lunare, cheltuieli inutile și altele. Pentru a deține controlul acestor finanțe, trebuie să oprești aceste pierderi și să începi să acorzi importanță gestiunii financiare.

Cât de bizar nu ar părea, pe cât de importanți sunt banii, pe atât de important este și să știi totul despre banii tăi, cât a intrat, cât și pe ce au fost cheltuiți. În scopul gestiunii financiare se pot utiliza câteva instrumente, care s-au dovedit a fi foarte eficiente în timp. 

Hai să vedem care este cea mai potrivită pentru tine!

📌 Carnetul de notițe 

Cel mai vechi instrument în acest scop, era utilizat carnetul de notițe sau cheltuieli, acesta fiind și cel mai sigur. Această metodă presupune înscrierea fiecărei cheltuieli și a veniturilor într-un carnet personal lunar sau la scurt timp după ce s-a făcut achitarea. Deși are avantajul de a fi un instrument simplu de utilizat și sigur, dezavantajul său este că ne consumă foarte mult timp și că nu de fiecare dată îl avem la îndemână pentru a nota. Cu toate acestea, dacă această metodă lucrează pentru tine și îți dă rezultate te sfătui să nu renunți la ea.

📌 Registru Excel

O altă metodă este un registru în Excel în care scriem cu exactitate fiecare venit și fiecare cheltuială. Deși dezavantajul este că viteza de lucru a aplicației începe să scadă atunci când este multă informație înregistrată, această metodă oferă posibilitatea să vizualizăm datele sub formă de grafice, diagrame pe diferite categorii și să găsim rapid intrările și ieșirile din bugetul personal din anii precedenți. Prin urmare o recomand maxim.

📌 Aplicații online

Al treilea instrument de gestiune financiară sunt aplicațiile ce pot fi utilizate pentru a duce o evidență cât mai strictă. Pe lângă online/internet banking, sunt o serie de altă aplicații, care te va ajuta să economisești mai mult, să nu mai uiți de plățile urgente, precum facturile și să reduci timpul destinat gestiunii financiare fără a reduce și calitatea acesteia, să planifici bugetul și să urmărești evoluția lui. Iată o listă cu aplicațiile de top pentru gestiunea banilor financiari: 

  • Mint 

  • Money Manager

  • My Wallet 

  • CashBase 

  • Pocket Budget 

  • MoneyWise

  • Spendee

  • Expense IQ

  • CashControl 

Prin urmare, gestiunea finanțelor personale este foarte importantă pentru cei care doresc să ducă o evidență strictă a veniturilor și cheltuielilor cu scopul de a lua cele mai bune decizii privind viața lor financiară.

Image title
Image title
Image description