Dacă să ne referim concret la gestionarea banilor pe timp de criză, atunci trebuie să accentuez că cel mai cel mai bun aliat pe care îl avem este un buget sănătos. Din pacate sunt multe persoane care își calculează banii de la un salariu la altul fără să folosească acest aliat, bugetul.
În construirea unui buget este foarte important să identificam și să asigurăm nevoile de bază. Ele se numesc de bază pentru că ne asigură traiul de care avem nevoie și pentru că ne asigură condițiile necesare pentru a putea în continuare să funcționăm și să câștigăm bani cel puțin la același nivel.
Dacă nu luăm aceste nevoi în calcul, în bugetul nostru, vom ajunge să facem împrumuturi pentru a le acoperi sau, mai rau, calitatea vieții noastre va avea foarte mult de suferit.
Deci primul pas ar fi să ne așezăm și să facem puțină contabilitate domestică, ce înseamnă asta? Adică să calculăm ce venituri avem și ce cheltuieli necesare sunt, fără a include cheltuieli extra, doar cele de bază.
Aici apropo este important să cunoaștem că la moment trebuie să fim asigurați cu următoarele:
- Medicamente necesare
- Mâncare, dar nu în exces
- Bani lichizi (cash)
- Petrol în rezervorul mașinii
- Aur sau argint :)
Și cam atât.
Nu cumpărați în exces și nu cheltuiți banii pe divertisment.
Al doilea pas, după ce ne cunoaștem bine situația financiară, vedem dacă avem ceva rezerve de bani și punem deoparte maxim posibil pentru a forma o pernă de siguranță care să ne servească în în caz de situații urgente.
Pasul 3. Scapă de toate creditele și împrumuturile.
Fă o listă cu toate datoriile tale și pune-le în ordine descrescătoare (de la cea mai mică la cea mai mare datorie) și începe pe rând să le stingi. Asta îți va da un semntiment de eliberare și vei ieși din criză fără împrumuturi.
Pasul 4. Dacă ai pus bani deoparte, ai stins datoriile și ți-a mai rămas ceva, caută în ce să investești pe timp de criză.
Toată lumea acum, se întreabă în ce să investească, voi da și eu câteva exemple:
- Aur și argint, sunt metalele care nu se devalorizează niciodată și ar fi cazul să ținem cont de asta. Trebuie să vă comunic că din păcate, în Republica Moldova, nu poți cumpăra lingouri de aur de la BNM, dar dacă aveți acces la piețele străine, România, Belorusia, etc, puteți încerca.
- Dacă îți place piața investițiilor și vrei să explorezi trading-ul poți încerca să înveți în acest timp, că tot ai mai mult timp liber, investițiile pe bursele internaționlale, sfatul meu este să nu intri în azard și să cheltui toți banii, mai ales acum când ai nevoie de ei.
- Învață o profesie și lucrează pe online, acum multe școli au cursuri gratuite sau la prețuri avantajoase și ar fi păcat să nu profiți de ele. Spre exemplu poți învăța photoshop și să vinzi content pentru companiile de marketing.
- Cumpără active, care acum se ieftinesc și când ieși din criză le poți vinde mai scump.
- Dacă ai valută, ține acești bani, se preconizează să se scumpească.
Câteva sfaturi utile
- Ține banii în numerar, s-ar putea să ne luptăm cu o criză financiară și să ai nevoie de cash sau s-ar putea să ai ocazia să investești și cash-ul ar fi tocmai potrivit.
- Reduceți cheltuielile, eliminarea cheltuielilor reprezintă cea mai bună cale pentru acumularea de cât mai mulți bani lichizi. Evitați sa folosiți cardul la ATM-urile altor bănci.
- Plătiți-vă datoriile, pare a fi imposibil de realizat, dar este recomandat sa vă concentrați pe o abordare punctuală. Începeți prin a închide cardurile de credit cele mai mici. În acest fel, veți avea cel puțin un sentiment de ușurare.
- Nu intrați în panică. Îngrijorarea și stresul ne debusolează și nu suntem eficienți, dacă însă vom gândi la rece, vom reuși mai ușor să trecem peste această perioadă. Gândiți-vă că nu doar voi suferiți în aceste momente, e o perioadă grea pentru majoritatea din noi.
- Protejați-vă viitorul financiar, dacă, dintr-un motiv anume, vă treziți cu o cantitate suplimentară de bani când toată lumea aleargă după lichiditați, profitați de acest lucru și împrumutați un prieten, un membru al familiei sau chiar o persoană straină. Băncile devin zgârcite, ceea ce creează oportunități pentru dezvoltarea așa numitelor rețele de împrumut peer-to-peer, la o dobândă favorabilă.