info@danielasecinschii.md

Cum gesionăm finanțele personale pe timp de criză?!

În prezent lumea trece printr-o pandemie, adică o epidemie care se răspândește pe un teritoriu foarte mare.

Așa cum Republica Moldova a declarat stare de urgență pentru 60 zile, mulți dintre noi ne întrebăm din ce vom trăi în continuare, dacă nu avem voie să mergem la muncă (unii dintre noi) sau nu putem desfășura activitate de antreprenoriat (alții).

Din prisma educației financiare – dar nu numai – nu poate fi ignorată această problemă cu care lumea se confruntă. 

Important este să acționăm din timp, calm și concentrat.

La fel de important este să nu ne panicăm – pentru că în panică se fac cele mai mari greșeli.

CRIZA

Cu toții ne întrebăm ce va fi după Covid -19, va fi criză, de care?

Haideți să dăm o definiție acestui termen ca să înțelegem mai bine însemnătatea lui.

Criză este moment critic, reprezentând schimbarea bruscă a stării fizice ori psihice a cuiva sau manifestare a unor dificultăți (economice, politice, sociale etc.)

În cazul nostru înțelegem o criză care ar putea suferi o transformare de la nivelul sănătății la nivelul economiei naționale și chiar mondiale.

Dacă să facem o retrospectivă, noi am avut cea mai mare creștere din istorie, care a durat mai bine de 11 ani, chiar dacă noi știm că o criză vine cam o dată la 10 ani, dar de obicei mai devreme.

Haideți să trecem în revistă cele mai importante elemente ale unei crize ce se poate declanșa ca urmare a situației Coronavirus și ne vom referi aici  la Republica Moldova:

 1. Scăderea exporturilor;
 2. Scăderea remitențelor și celeor neoficiale;
 3. Ca urmare scade considerabil volumul de vânzări al valutelor străine;
 4. Cel mai dureros pentru noi este că toate crizele au loc în an electoral, și atunci politicienii au frică de cetățeni și dacă cresc prețurile are loc însărăcirea populației și emigrația acestora, iar așa salvezi populația dar omori economia, deoarece produsele tale devin necompetitive nici pe piața locală nici pe cea străină;
 5. Ca urmare banca națională intervine prin vânzarea de rezerve valutare pentru a menține cursul valutar ;
 6. Bugetul public național este constituit 85 %  din veniturile și cheltuielile populației, impozit pe salariu, pe proprietate, pe consum și doar 15% de agenții economici și atunci, în condiții de criză, populația își schimbă comportamentul de consum și apare o problemă de executare a bugetului de stat.

FINANȚE PERSONALE

Dacă să revenim la finanțele personale vreau mai întâi să ne explicăm ce sunt acestea.

Finanțele personale reprezintă suma veniturilor, a cheltuielile, dar și activelor și datoriilor tale. De asemenea finanțele personale mai reprezintă modul în care duci evidența fiecărui element denumit mai sus și cât de eficient gestionezi banii personali.

CUM GESIONĂM FINANȚELE PERSONALE PE TIMP DE CRIZĂ

Dacă să ne referim concret la gestionarea banilor pe timp de criză, atunci trebuie să accentuez că cel mai cel mai bun aliat pe care îl avem este un buget sănătos. Din pacate sunt multe persoane care își calculează banii de la un salariu la altul fără să folosească acest aliat, bugetul.

 În construirea unui buget este foarte important să identificam și să asigurăm nevoile de bază. Ele se numesc de bază pentru că ne asigură traiul de care avem nevoie și pentru că ne asigură condițiile necesare pentru a putea în continuare să funcționăm și să câștigăm bani cel puțin la același nivel.

Dacă nu luăm aceste nevoi în calcul, în bugetul nostru, vom ajunge să facem împrumuturi pentru a le acoperi sau, mai rau, calitatea vieții noastre va avea foarte mult de suferit.


Deci primul pas ar fi să ne așezăm și să facem puțină contabilitate domestică, ce înseamnă asta? Adică să calculăm ce venituri avem și ce cheltuieli necesare sunt, fără a include cheltuieli extra, doar cele de bază.

Aici apropo este important să cunoaștem că la moment trebuie să fim asigurați cu următoarele:

 • Medicamente necesare
 • Mâncare, dar nu în exces 
 • Bani lichizi (cash)
 • Petrol în rezervorul mașinii
 • Aur sau argint :)

Și cam atât.

 Nu cumpărați în exces și nu cheltuiți banii pe divertisment.


Al doilea pas, după ce ne cunoaștem bine situația financiară, vedem dacă avem ceva rezerve de bani și punem deoparte maxim posibil pentru a forma o pernă de siguranță care să ne servească în în caz de situații urgente.


Pasul 3. Scapă de toate creditele și împrumuturile.

Fă o listă cu toate datoriile tale și pune-le în ordine descrescătoare (de la cea mai mică la cea mai mare datorie) și începe pe rând să le stingi. Asta îți va da un semntiment de eliberare și vei ieși din criză fără împrumuturi.


Pasul 4. Dacă ai pus bani deoparte, ai stins datoriile și ți-a mai rămas ceva, caută în ce să investești pe timp de criză.

Toată lumea acum, se întreabă în ce să investească, voi da și eu câteva exemple:

 1. Aur și argint, sunt metalele care nu se devalorizează niciodată și ar fi cazul să ținem cont de asta. Trebuie să vă comunic că din păcate, în Republica Moldova, nu poți cumpăra lingouri de aur de la BNM, dar dacă aveți acces la piețele străine, România, Belorusia, etc, puteți încerca.
 2. Dacă îți place piața investițiilor și vrei să explorezi trading-ul poți încerca să înveți în acest timp, că tot ai mai mult timp liber, investițiile pe bursele internaționlale, sfatul meu este să nu intri în azard și să cheltui toți banii, mai ales acum când ai nevoie de ei.
 3. Învață o profesie și lucrează pe online, acum multe școli au cursuri gratuite sau la prețuri avantajoase și ar fi păcat să nu profiți de ele. Spre exemplu poți învăța photoshop și să vinzi content pentru companiile de marketing.
 4. Cumpără active, care acum se ieftinesc și când ieși din criză le poți vinde mai scump.
 5. Dacă ai valută, ține acești bani, se preconizează să se scumpească.


Câteva sfaturi utile


 1. Ține banii în numerar, s-ar putea să ne luptăm cu o criză financiară și să ai nevoie de cash sau s-ar putea să ai ocazia să investești și cash-ul ar fi tocmai potrivit.
 2. Reduceți cheltuielile, eliminarea cheltuielilor reprezintă cea mai bună cale pentru acumularea de cât mai mulți bani lichizi. Evitați sa folosiți cardul la ATM-urile altor bănci. 
 3. Plătiți-vă datoriile, pare a fi imposibil de realizat, dar este recomandat sa vă concentrați pe o abordare punctuală. Începeți prin a închide cardurile de credit cele mai mici. În acest fel, veți avea cel puțin un sentiment de ușurare.
 4. Nu intrați în panică. Îngrijorarea și stresul ne debusolează și nu suntem eficienți, dacă însă vom gândi la rece, vom reuși mai ușor să trecem peste această perioadă. Gândiți-vă că nu doar voi suferiți în aceste momente, e o perioadă grea pentru majoritatea din noi.
 5. Protejați-vă viitorul financiar,  dacă, dintr-un motiv anume, vă treziți cu o cantitate suplimentară de bani când toată lumea aleargă după lichiditați, profitați de acest lucru și împrumutați un prieten, un membru al familiei sau chiar o persoană straină. Băncile devin zgârcite, ceea ce creează oportunități pentru dezvoltarea așa numitelor rețele de împrumut peer-to-peer, la o dobândă favorabilă.

Daniela Secinschii

Autor

Sunt multe instrumente care te pot ajuta să ajungi de la scop la rezultat și să îți schimbi viața, iar educația financiară este primul pas către conștientizarea responsabilității față de propriul destin.

D.S.


Surse 1. www.dexonline.ro

2. Veaceslav Ioniță în cadrul emisiunii „La Ordinea Zilei” de la Sputnik Moldova.https://sputnik.md/radio_podcasturi/20200315/29522251/Coronavirus-criza-economica.html

2. Nevoia unui buget conștient, www.finantepersonale.ro